CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 453 kilometrelik ‘Adalet Yürüyüşü’nün tamamlanmasının ardından İstanbul Maltepe Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılan 3 milyon kişi ‘hak, hukuk, adalet’ diye haykırdı. Kılıçdaroğlu, mitingde yaptığı konuşmada,  “Olmayan adalet için yürüdük, mazlumların hakkı için, hapisteki milletvekilleri, tutuklu gazeteciler için yürüdük” dedi.

 

9 TEMMUZ YENİ BİR DOĞUŞTUR 

Kılıçdaroğlu, “Herkes şunu çok iyi bilsin 9 Temmuz yeni bir adımdır. 9 Temmuz yeni bir iklimdir. 9 Temmuz yeni bir tarihtir. 9 yeni bir doğuştur. 9 Temmuz bir yürüyüşün sona değil, bir barışın, bir birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının tarihidir. Adalet mülkün temelidir. Yunus’un dediği gibi zulüm ile abad olunmaz. Zulüm ediyorlar. Herkese zulüm ediyorlar. Zulme karşı durmak bizim boynumuzun borcudur” diye konuştu.

 

KORKU DUVARLARNINI YIKACAĞIZ

‘Korku duvarlarını yıkacağız” diyen Kılıçdaroğlu, 3 milyon kişinin ‘hak, hukuk, adalet’ sloganı attığı konuşmasında,”KHK’lar ile üniversiteden atılan hocalar için yürüdük.  Kamu görevlerinden atılanlar için, çocuk işçiler için, orman köylüleri için, hapisteki askerler, linç edilen askerler için yürüdük. FETÖ’ye karşı olduğumuz için yürüdük. Terör örgütlerine karşı olduğumuz için yürüdük. Yargı siyasetin emrine verildiği için yürüdük. Şiddet mağduru kadınlarımız için yürüdük” dedi.

 

TÜM DÜNYAYA SESLENİYORUZ
Kılıçdaroğlu konuşmasında 10 maddelik Maltepe Çağrısı metnini de açıkladı. “15 Haziran’dan bu yana yürüyen on binler, bugün Maltepe’de bir araya gelen yüzbinler olarak tüm dünyaya sesleniyoruz” diyen CHP lideri, şöyle devam etti: “Biz herkes için adalet istiyoruz. Sadece ve sadece adalet istiyoruz. 25 gündür on binlerce ağızdan hep birlikte aktardığımız hak hukuk adalet talebimizin karşılanmasını istiyoruz. Adalet bir haktır. Adalet hakkımızdır. Biz hakkımızı istiyoruz. Bu amaçla bir araya gelen milyonlar olarak Türkiye’nin son bir yılda içine sokulduğu duruma ilişkin tespitlerimiz ve çağrımız şudur.”

10 MADDELİK LİSTE
1- 15 Temmuz darbe girişimini açık bir şekilde lanetliyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için FETÖ terör örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır.
2- İktidar tarafından 20 Temmuz’da getirilen OHAL ile biz buna sivil darbe diyoruz yasama yürütme ve yargı tek elde toplanmıştır. OHAL bir an önce kaldırılmalıdır.
3- Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Kollektif suç gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.
4- OHAL mağdurlarının yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara son verilmelidir.
5- FETÖ ile hiçbir ilişkisi ile bulunmayan ama sırf hükümete muhalif olduğu için görevlerinden alınan akademisyenler görevlerine dönmeli ve tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır.
6- Mesleklerini yaptıkları için tutuklu bulunan gazeteciler serbest bırakılmalıdır.
7- OHAL ortamında ve devlerin tüm imkanları seferber edilerek yapılan anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Bu bir mühürsüz seçimdir. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir. 
8- Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmelidir.
9- Sadece hukuk alanında değil toplumsal alanın tüm alanlarında adaletsizlik devam etmektedir. Yoksulluk, yaygın şiddet, terör gibi sorunlara karşı ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahimlerinden olan kadın hakları konusunda ayrımcılığın önüne geçilmelidir.
10- Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemiz içindeki sorunları da kökleştirmiştir. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara  kardeşçe yaklaşan adilane bir dış politikaya dönüş yapmalıdır.”

 

Songül Başkaya-Nizamettin Özmen

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim