Kaş İlçesi'nin doğallığını bozacağı gerekçesiyle iptali için yargıya taşınan 1/25 bin ve 1/100 bin ölçekli imar planlarına ilişkin Danıştay tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti davanın taraflarının katılımıyla ilçede keşif yaptı.

 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, yapılan itiraz ve açılan dava sonrası Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen, ardından Danıştay'a taşınan Kaş'ın 1/25 bin ve 1/100 bin ölçekli imar planlarının keşfi yapıldı. Keşfe davanın görüldüğü Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından görevlendirilen ODTÜ Şehir Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve heyet başkanı Prof. Dr. Melih Eroğlu, Prof. Dr. Çağatay Keskinok, Doç. Dr. Osman Babalık, plana itiraz ederek Antalya Bölge İdare Mahkemesi'nde iptal ettiren Kaş Turizm Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Mimarlar Odası Antalya Şubesi üyeleri, davanın tarafı olan Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı yetkilileri, davanın avukatı Tuncay Koç ve Kaşlılar katıldı.

 

 

Kaş Turizm Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, "Kaş'ın korunması konusunda çok hassas olmalıyız. Kaş'ta farklı bir turizm yapılıyor. Kaş'ta her şey dahil kitle turizmi yok. Kaş'a gelenler, doğallığına ve sakinliğine geliyor. Yapılan plan öncesi hiçbir sivil toplum kuruluşunun görüşü alınmadı. Biz planı tesadüf gördük. Kaş'ı betonlaştıracak bu planın iptali için dava açtık. Kaş'ı beton yığınına dönüştürecek olan bu plana karşıyız. Biz plan yapılmasına karşı değiliz. Kaş'ın doğasını koruyacak, Kaş'ın doğallığını bozmayacak bir plan yapılabilir. Ancak 2025 yılında 40 bin nüfusa ulaşacak bir plana karşıyız. Normal verilere göre 2025 yılında oluşacak nüfus 13 bin. Kaş zaten şu anda dolmuş durumda" dedi.

 

 

Avukat Tuncay Koç, heyete yaptığı bilgilendirmede, "Plan Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Şu anda temyizde. Açtığımız ikinci davada doğal koruma alanı olan Çayağzı'nı da turizm alanı ilan etmişler. 1/100 binlik planda öngörülen nüfus 56 bin. Şu andaki kışlık nüfus 7 bin. 2025 yılında oluşacak nüfus teknik olarak 13-16 bin arası. 1/25 binlik planda öngörülen nüfus 38 bin. Sadece Gökseki mevkiinde 160 hektarlık alan imara açılıyor. Kaş'ın yaz nüfusu gelen turistlerle birlikte 16-17 bin. Gösterilen planlardaki nüfusun hiçbir bilimsel açıklaması yoktur. Bu planların iptalini istiyoruz" diye konuştu.

 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri de planların hukuka ve yasalara uygun olarak hazırlandığını belirterek, Kaş'ın geleceğini ilgilendirdiğini ve ilçenin doğallığını bozmayacak planların kabul edilmesini istedi.

 

 

Bölge halkı ise planların Kaş'ın doğallığını bozacağını savunurken, Kaş'ın bu haliyle korunması gerektiğine işaret etti.

 

 

Bilirkişi heyeti ve davanın tarafları Kaş merkezi, Çukurbağ Yarımadası, Gökseki ve amfi tiyatroda incelemeler yaptı.(DHA)

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim