CHP Genel  Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, “Kamu ihalelerinde pazarlık usulü artıyor ve ihaleleri hep aynı firmalar alıyor. İhaleleri alan firmaların genellikle Cengiz İnşaat, Kolin gibi aynı firmalar olması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmadığına ilişkin kaygıları arttırmaktadır” dedi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, son yıllarda kamu ihalelerinin büyük bölümünün pazarlık usulü ya da belli istekliler arasında ihale usulüyle yapıldığını, bu çerçevede en çok ihale ve iş veren kurumların başında da Karayolları Genel Müdürlüğü’nün geldiğine dikkat çekti. Budak, “İhaleleri alan firmaların genellikle Cengiz İnşaat, Kolin gibi aynı firmalar olması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmadığına ilişkin kaygıları arttırmaktadır” dedi.

 

EN FAZLA İHALE ALAN FİRMA HANGİSİ?

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın bağlı ve ilgili  birimlerinin 2010 yılından sonra “pazarlık usulü” ve “belli istekliler arasında ihale usulü” ile verdiği ihalelerin toplam büyüklüğü konusunda bilgi isteyen Budak, “Aynı dönemde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün pazarlık usulüyle verdiği ihalelerin mali büyüklüğü ne kadardır? Söz konusu işler hangileridir ve hangi bedelle hangi firma veya firmalara yaptırılmıştır?” diye sordu. Budak, şöyle devam etti:

“Söz konusu dönemde Bakanlığınız ve bağlı-ilgili kurumlarından pazarlık usulü ile en fazla iş alan ilk 5 firma hangisidir ve bu firmalara yapılan ödemelerin toplamı ne kadardır?

Bakanlığınızdan pazarlık usulüyle iş alan firmaların İstanbul’da üçüncü havalimanını inşa eden firmalar olduğu doğru mudur? Bu firmaların finansman ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak,  pazarlık usulü ile bu firmalara iş verildiği iddiaları incelenecek midir?”

Editör: TE Bilisim