Daha önce planlaması yapılan Serik Yukarıkocayatak’taki hal yatırımından esnafın talebi doğrultusunda vazgeçtiğini kaydeden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, dün yapılan mecliste haldeki kat irtifakı kurulan 712 taşınmazın satışını gündeme getirdi.

 

712 TAŞINMAZ İÇİN SATIŞ YETKİSİ

Meclis gündemine idare teklifi ile alınan ve 5 dakikada Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen, mecliste imzalanan kararla Antalya Toptancı Hal’deki kat irtifakı kurulan 712 mülkiyetin satışı için encümene yetki verildi. Başkan Türel, “Daha önce Toptancı Hali Yukarı Kocayatak'a taşıma projemiz vardı. Ancak hal esnafı mevcut yerinde kalmak istediğini dile getirince karardan vazgeçtik. Yasa gereği komisyoncuların ve tüccarların dükkanların yarısını satabiliyoruz" dedi. Karara CHP ret, AKP ve MHP kabul oyu verdi. Mecliste ayrıca toplamda 113 milyonluk (50 milyon+63 milyon) borçlanma yetkisi alındı.

 

Çalkaya’da sulhname imzalandı

 

Büyükşehir Meclisinde Aksu'da yıllardır çözülemeyen Mülga Çalkaya Belediyesi'nce yapılan Hazine taşınmazlarını da kapsayan imar uygulamaları sonucu oluşan Hazine’nin zararlarının telafisi ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi, Aksu Belediyesi ve Maliye Bakanlığı ile sulhname imzalanması hususu da görüşüldü. CHP Grubu, halkın mağduriyetine yol açan durumun düzeltilmesi adına, sorunların çözümü için işbirliği protokolünü kabul etti. Protokole göre sorun kentsel dönüşüm çözülmeye çalışılacak.  

Antalya Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı devam meclis toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında gerçekleştirildi.

KOSOVALI YETİM ÇOCUKLAR SÜNNET ETTİRİLECEK

İdare teklifleri ile toplam 35 gündemin görüşüldüğü mecliste Kosova Cumhuriyeti’nde 17-22 Mayıs tarihleri arasında 100 yetim çocuğun sünnet ettirilmesi önerisi de görüşüldü.  İlgili gündem maddesi hakkında CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol, Başkan Türel’den meclisi bilgilendirmesini istedi. Türel, ’’Kosova Cumhuriyeti’nde Kosova Kadınları Yardımlaşma Derneği ile Kamu Görevlileri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği her sene yaklaşık 100 yetim çocuğu sünnet ettiriyor. Ben de Kosova Cumhuriyeti’ne nezaket sırasında bulundum. Aslında bir talepleri de olmadı bunu ifade edeyim. Böyle güzel çalışma yapmalarından dolayı kendilerini tebrik ettim.  Bizim de elimizden gelen katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu ifade ettim. Bu seneki yapacakları faaliyetlerine destek olabileceğimiz konusu ortaya çıktı. Bizde meclisimizin uygun gördüğü zaman elimizi taşın altına koyarız. Size sponsor oluruz dedik. 100 kardeşimizin sünnet masraflarını karşılayacağız. Bütçesi de 10 bin euro ulaşım ve konaklama hariç’’ diye konuştu. İlgili madde oybirliği ile kabul edildi.

OTOPARK SORUNU KENDİ İÇERİSİNDE ÇÖZÜLSÜN ÖNERİSİ

Gündemin 30’uncu maddesinde Muratpaşa Belediyesi Demircikara Mahallesi sınırları içerisinde yapılacak olan organik pazar konusu görüşüldü. İlgili gündem maddesinde CHP Grubu otopark ihtiyacının kendi içerisinde çözülmesini önerdi. Başkan Türel’de, ’’Biz bunu öneri olarak alalım. Arkadaşlarımız çalışsınlar. Uygunsa bu şekilde bir daha meclise getiririz. Ama biz bunu çalışalım. Bu şerhle oylatmayalım. Fiziken imkan yoksa bu sefer projeyi tıkamış olacağız’’ dedi. İlgili madde bu haliyle CHP ret, MHP ve AKP grubu kabul oyuyla kabul edildi.

BORÇLANMADA MUHALEFET İKTİDAR ORTAKLIĞI YAPALIM

Gündemin 33’üncü maddesinde ihalesi yapılarak devam eden projelerin hizmete açılabilmesi amacıyla 50 milyon TL borçlanma yetkisi görüşüldü. İlgili gündem maddesi hakkında söz alan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ’’Belediyelerimizin hizmet verebilmesi için yatırım yapan belediyelerin borçlanması kadar doğal bir şey yok. Aksine borçlanmayan belediye çalışmıyor diye algılıyor ve değerlendiriyoruz. İlçelerde aynı şekilde borçlanma talep ettiğimiz zaman ilginçtir AKP’li meclis üyelerinin kayıtsız şartsız ret verdiğini görüyoruz’’ dedi. Türel, ’’Ben de tam aksini biliyorum başkanım. O zaman borçlanma konusunda anlaşma yapalım. Muhalefet iktidar olarak. Hepimiz hizmet için buradayız. Yerel yönetim başkanımız burada not alsın. İlçe belediyelerin gruplarıyla bundan sonra siz de kendi parti gruplarınızla paylaşın. Borç yiğidin kamçısıdır. Belediyeler hizmet için borçlanırlar. Limitleri de bellidir. O yüzden Türkiye’de artık belediyelerin borç batağına sürüklenmesi mümkün değildir. Katılıyorum söylediklerinize ’’ dedi. İlgili gündem maddesi hakkında CHP grubu ret, AKP ve MHP kabul oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi.

HALDEKİ 712 TAŞINMAZ SATILACAK

Meclis toplantısı, 2 ek gündem maddeleri de3’üncü oturumda görüşüldü. İlk gündem maddesi Toptancı Hali'ndeki dükkanların yarısının satışı yer aldı. CHP grubu, Antalya için çok önemli kararın kısa süre önce önlerine gelmesini eleştirerek, konu hakkında yeterli bilgilerinin olmadığını söyledi. Başkan Türel ise kadastrodan sabah itibariyle tescil geldiğini dile getirerek, bu nedenle maddeyi meclise getirdiklerini söyledi. Madde ile ilgili açıklama yapan Türel, “Daha önce Toptancı Hali Yukarı Kocayatak'a taşıma projemiz vardı. Ancak hal esnafı mevcut yerinde kalmak istediğini dile getirince karardan vazgeçtik. Esnafımız mevcut dükkanların da kendilerine satılmasını istedi. Yasa gereği komisyoncuların ve tüccarların dükkanların yarısını satabiliyoruz" dedi. Toptancı Hal'deki dükkanlarından 712'sini ihale ile satışa çıkarılacak olan İlgili gündem maddesi CHP ret, CHP’li Meclis Üyesi Seyfi Arıkan, AKP ve MHP kabul oylarıyla kabul edildi.

MHP GRUBU OTOBÜSTE KARAR DEĞİŞTİRDİ

Geçtiğimiz Cuma Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısında görüşülen Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımada kullanılmak üzere alınacak 200 otobüsün borçlanma limitini aşması nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın onayı gerektiği gündem maddesi yeniden görüşüldü.  Cuma günü meclise ulaşım esnafı da gelerek 200 otobüs alımına tepki göstermişti. İlgili gündem maddesi hakkında söz alan MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli,’’ Ulaşım, kanalizasyon içme suyu bunlar belediyenin kar amacı gütmeden yapması gereken temel görevler. Ulaşım gibi bir konu pat diye önümüze geliyor.  Bu kararlar sadece meclis üyelerinin de vereceği kararlar değildir, siyasi, halkın kararlarıdır. Bu konunun siyasi partilere, halka, sivil toplum örgütlerine anlatılarak, kamuoyu oluşturulması ikna edilmesi gerekiyor’’dedi. Senirli, Ulaşım Dairesi Başkanı'nın yeni araçlar için kendilerini bilgilendirdikten sonra 'evet' oyu kullanmaya karar verdiklerini belirtti.

KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK

Başkan Türel de ’’Haklısınız bazen zamana karşı yarışıyoruz. Bilgi paylaşımı hususunda zamanı iyi değerlendirmek adına bizim de eksiklerimiz oluyor. Aslında bu konu daha önceden gündemimize gelecekti. Ben esnafımızla geçtiğimiz hafta Çarşamba günü bir toplantı yaptım. Gündemimizde de vardı. Esnafımızla yapacağımız toplantıdan sonra farklı bir karar çıkar mı acaba endişesiyle bunun esnafımızla yaptığımız toplantı sonrasında gündeme alınması konusunu önceliğim içerisine aldım. Çarşamba günü toplantı yaptık. Perşembe günü gündem ilan edilmişti. Bu kararı alma gereğimiz ortaya çıktı. Her şey o kadar limitli gidiyor ki. Kaybedecek bir dakikamız yok. Antalyalıların toplu ulaşımdan en güzel şekilde istifade edebilmesi için yük alıyoruz. Elimizi taşın altına koyuyoruz. Takdir meclisimizin ’’ dedi.  Cuma günü aynı gündem maddesine ret oyu veren MHP grubu bu sefer ki oylamada AKP grubu ile kabul oyu kullandı. Aynı gündem maddesinde CHP Grubu yine ret verdi.

 

ÇALKAYA’DA SULHNAME İMZALANDI

Büyükşehir Meclisinde Aksu'da yıllardır çözülemeyen Mülga Çalkaya Belediyesi'nce yapılan Hazine taşınmazlarını da kapsayan imar uygulamaları sonucu oluşan Hazine’nin zararlarının telafisi ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi, Aksu Belediyesi ve Maliye Bakanlığı ile sulhname imzalanması hususu da görüşüldü. CHP Grubu, halkın mağduriyetine yol açan durumun düzeltilmesi adına, sorunların çözümü için işbirliği protokolünü kabul etti. Protokole göre sorun kentsel dönüşüm çözülmeye çalışılacak.  

DENİZ TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim