Büyükşehir Meclisi’nde alınacak 200 otobüsle ilgili karar alınırken ulaşım esnafı belediyeyi protesto etti. Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, Başkan Türel’in kendilerini kandırdığını iddia etti.

 

Arslan, “Bizlere vatandaşı şehir içerisinde 501 araçla taşıyacağız dediniz. Ben de bütün esnafıma kefil oldum. Otobüs almıyordu esnaf arkadaşlarım. Gittim kefil oldum. Bugün ki geldiğimiz noktada 200 araç alımı söz konusu” dedi.  Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Vicdan başkanım. Bu maddenin çekilmesini istiyoruz. Gerçekten ihtiyaç olursa esnafa aldıracağım dediniz. Bugün buraya 200 araç getiriyorsunuz.  Biz eve ekmek götüremiyoruz. Antalya’da araç fazlası var. Ret verilmesini istiyoruz. Biz Antalya’yı en iyi şekilde taşımaya hazırız. Araçlarımızı değiştirdik.’’

 

-------------

 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında gerçekleştirildi.

 

TOKGÖZ’ÜN İDDİALARI BOŞ ÇIKTI

Gündem maddeleri görüşülürken EKDAĞ Genel Müdürü Murtaza Tamyürek, Mayıs Ayı Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda CHP’li Meclis Üyesi Recep Tokgöz’ün belediyenin şirketi aracılığıyla büfelerin çoğunlukla Karadenizlilere kiraya verildiği yönünde ortaya attığı iddiaları cevapladı. Tamyürek, “82 tane normal büfe, 100 tane ekmek büfesi var. Arasında bir tek Karadenizli büfeci bulduk. O da geçmiş dönem CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın zamanında verilmiş. Recep Bey’in isteği ile verilmiş. Başka da Karadenizli büfe sahibi yok” dedi.

 

TRANSFER VE KATILIM AYNI DEĞİL

Başkan Türel geçen ay, CHP’ye geçen Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ile ilgili açıklama yaptı. Türel, “CHP’ye geçen Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’e ve diğer meclis üyelerimize hayırlı olsun. Allah utandırmasın. Transfer demedim dikkat ederseniz katılım dedim. Geçmiş zamanda CHP’li arkadaşlarımız AKP’ye katılım yapıldığında söylediklerini hatırlayınca keser döner hesap döner sözü bugün hatırlatılacak sözdür Meclis üyeleri bizim partiye katıldığında CHP'liler transfer demişti, bakalım şimdi bu katılıma ne diyecekler?  Gösterecekleri tepkiyi merak ediyorum" dedi. CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer Çevikol ise Mustafa Gül'ün katılımından dolayı güç kazandıkları cevabını verdi. Meclis üyelerinin başka partilere geçişi konusunda 'transfer' söylemini kullanan Ruhi Beşiktaş'ın şu anda AKP sıralarında oturduğunu hatırlatan Çevikol, "Ayrıca Gül ve arkadaşları bağımsız sıralarından partimize geçti. Geçiş sürecinin önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım sözlerinizi, bu sözleri söyleyen kişiler üstlenir" dedi.

 

BAŞKAYA’DAN TÜREL’E YANIT

Türel’in transfer gafına cevap veren CHP’li Songül Başkaya da ’’CHP grubunda Cansel hanımın dışında oturan grup sözcüsü benim. Sayın Başkanım o günkü sözlerimizin arkasındayız. Transfer ile katılımın çok farklı olduğunu grup sözcümüzde ifade etti. O günkü şartlarda AKP grubunun tek başına karar yeter sayısının artmasına vesile olan katılımlar olduğu için o gün transfer ibaresini kullanmıştım. Bugün Kemer Belediye Başkanımız ve meclis üyelerimiz katılımlarının karar sayımızı etkilemeye bağlı olmadığı gibi bağımsız sıralardan ve farklı koşullardan geldi başkan ve üyeler. O nedenle aynı algılanmaması gerektiğini düşünüyorum’’dedi. Başkan Türel’de,’’Katılım katılımdır, transfer transferdir’’ dedi. Başkaya da “Siz öyle düşünün başkanım” dedi.

 

SAHİLE DOKUNDUĞUMUZ YOK!

Gündem dışı söz alan CHP Grup Sözcüsü Konyaaltı sahilinde Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl bir uygulama yaptığını sordu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “1999 senesinde Başkan Hasan Subaşı döneminde Minicity’e kadar sahil projesi gündemi geldi ve yapıldı. Sahil, yap-işlet-devret olarak işletildi. Süresi 15 seneydi sanırım. Bitince Büyükşehir olarak ele aldık. Minicity’den sonrası yap-işlet-devret olarak Baki Gruba verildi ve 15 sene olarak işletildi. Bizde benzeri bir durumu yapınca çok ciddi eleştirilere maruz kaldık. Bizden önce 2 kez bu durum yapılmıştı. Yapılan iş ve işlemler daha önce yapılanlardan farkı yoktur. Her sene kamu kurumlarına 6 milyon liralık bir bedel ödüyoruz. Bu her sene ödeyeceğimiz bir kira bedeli kamu kurumlarına. Kaliteli bir hizmet sunmamız gerekiyor. Ben hep söylüyorum devlet işletmecilik yapamaz. Bu yüzden de bizde daha önceki yöntemi denedik ama katılımcı olmadı. Eğer ki biz bir yatırımcı bulamazsak iş başa düşer diyerek belediye olarak yapacağız dedik. Bu konuda kararımızı kamuyla paylaştık. Burada sadece bu dönem için yani 6 aylık dönem için talip olan firmalar oldu. O firmada ihale bedeli olarak aşağı yukarı 800 bin TL bedelle 11 tane büfeyi kiraladı. Dolayısıyla şimdi ortalıkta eleştirileri görüyorum. ‘Sahilime dokunma’ sözleri filan. Sahile dokunduğumuz yok, sahil orada duruyor” dedi.

 

HEM ÜCRETLİ HEM ÜCRETSİZ

Türel, “Konyaaltı Sahili’nde hem ücretli hem ücretsiz alanlar var. Ücretli hizmet almak isteyenler bedelini ödeyerek bu durumdan mahrum olmamalı. Ücretsiz almak isteyenler ücretsiz olanlara gidebilir. Ben ilk dönemimde ücretsiz olması için çalıştım ama bunda başarılı olamadık. Bunda da katılımcının olmamasında Konyaaltı Plajı Projesi’ne bütün olarak çıkmıştık. Aşağı yukarı 4 kilometrelik bir projeydi. Çok büyük bir proje gerçekten yani 120-130 milyon TL’lik bir yatırım gerektiriyor. Üstüne her sene de devlete 6 milyon TL kira ödeyeceksiniz. Çünkü bir artırım bedeli bizim devlete ödeyeceğimiz fiyat esasa alınmak üzere olacak. 130 milyon TL yatırım yapacaksınız ve orayı işleterek 28 senede de geri dönüşümü olacak. Üstüne de ticari kazancınız olacak ki özel sektör tarafından bu iş kabul edilsin. Tamamına ağır gelmiş olacağı için, bir talep çıkmayınca bir kez de 3’e bölerek yap-işlet-devret olarak gelecek sene inşaatına başlanmak suretiyle son kez ihaleye çıkmaya karar verdik. Bu da 5 Temmuz’da ilk ihalemiz olacak. Varyant’ın altından Minicity’e kadar birinci bölüm. Minicty’den Liman’a kadar ikinci bölüm. Minicity’de üçüncü bölüm olmak üzere üçe bölerek yatırıcı cazibesi olur mu diye, bir kez daha burada yap-işlet-devret formülüyle ihalede yatırımcı bulmayı deneyeceğiz. İnşallah buluruz bulamazsak yaz aylarında ihalemize yapmak suretiyle yaz ayının sonunda Ekim-Kasım ayı itibariyle inşaatımıza başlamak istiyoruz. Katılımcı bulursak onlar yapmaya başlayacak” şeklinde ifade etti. CHP Meclis Üyesi Songül Başkaya da ’’ Geçtiğimiz ay Konyaaltı Sahili basın ve kamuoyuna da çok yansımıştı. İdaremizi ve Çevre Daire Başkanlığımızı da ilgilendiriyor. Denizlerin kirliliği hususu. Basında kirlilik diye yansıdı. Ama bu özel bir durumu idi. Halk sağlığı açısından sürekli ölçümlerin yapıldığını biliyoruz. Bilgi verebilirseniz sevinirim’’dedi. Başkan Türel ise ’’Mavi bayrağı koruyoruz. Sayısını da artırdık. Geçici olarak oluşan bir durum. Konyaaltı sahilinin kirliliğine ilişkin en ufak bir tehlike söz konusu değil. Biz kontrollerimizi yapıyoruz. Sıkıntı yok” dedi.

 

UYSAL’DAN VE BAŞKAYA’DAN İLERİ TARİHE ALALIM ÖNERİSİ

Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda kullanılmak üzere 100 otobüs, 50 midibüs ve 50 minibüsü almak için meclisten 63 milyon liralık borçlanma yetkisi aldı. Otobüs alınacağı bilgisini alan ulaşım esnafı ve Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan meclisi izlemeye geldi. İlgili gündem maddesi hakkında konuşma yapan CHP’li Songül Başkaya, ’’Biz hem ulaşım esnafının yeni otobüs alımına dair uygun görüşü olmaması hem de idaremize getireceği bütçe yükü nedeniyle şerhlerimizi bildirmiştik. Şimdi meclise geldiğimizde konu gündemimizde yoktu ama mevzuat gereği her an alınabiliyor. Komisyon raporu alındı ama o komisyon raporunu da görüşmüyoruz. Ben merak ediyorum AKP Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar ifade etti. Böyle bir teklif mi söz  konusu? Bizim bildiğimiz ulaşım esnafı zaten otobüs alımına karşıyken kişiler bazında mı yapıldı bu başvuru? Merak ediyorum. Zaten araçlarımız kapasitemizin tamamını kullanmıyor. Böyle bir durumda yeni araç alımına bu kapasiteyi 400 bine çıkartacak. Bu rakamları da gördükten sonra tereddütlerimiz daha da artıyor. Bu konuyu ileri bir tarihe ertelesek önümüzdeki meclis bir daha konuşabiliriz. Bize bu süreçte bilgilendirme toplantısı yapılarak daha ayrıntılı bilgi verilebilir. Daha sağlıklı kararlar alabiliriz. Ne kentin huzuru kaçsın ne vatandaşın ne de idaremizde sakıncalı kararlara adım atsın. Bunu değerlendirmenizi rica ediyorum’’dedi.

 

ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN!

Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, alınacak 200 otobüsle ilgili konuşma yaptı. Arslan, “Bizlere vatandaşı şehir içerisinde 501 araçla taşıyacağız dediniz. Bende bütün esnafıma kefil oldum. Otobüs almıyordu esnaf arkadaşlarım. Gittim kefil oldum. Bugün ki geldiğimiz noktada 200 araç alımı söz konusu. Şuan Antalya’da 280-290 bin civarında yolcu taşıyoruz. Kapasitemiz 550 bin civarında. 256 bin kapasitedeyiz. 200 tane daha araç alırsak 406 bin kapasiteye düşeceğiz. Bu da Antalya’ya zarardır. Aynı zamanda Antalya’da önceki meclis kararıyla bin araca ihtiyaç var dediniz. Daha sonra 500 bine düşürüldü. Bugün de 200 araç alacağız diyorsunuz. Antalya’ya araç ihtiyacı varsa esnafımın aracı vardır. Biz kendimize yetemiyoruz. 280 bin yolcu taşıyoruz. Vicdan başkanım. Bu maddenin çekilmesini istiyoruz. Gerçekten ihtiyaç olursa esnafa aldıracağım dediniz. Bugün buraya 200 araç getiriyorsunuz.  Biz eve ekmek götüremiyoruz. Antalya’da araç fazlası var. Ret verilmesini istiyoruz. Biz Antalya’yı en iyi şekilde taşımaya hazırız. Araçlarımızı değiştirdik’’şeklinde konuştu.

ARAÇLAR ZARAR EDİLEN HATLARDA ÇALIŞACAK

 Türel, "Toplu ulaşımda bir devrim gerçekleştirdik. Mükemmel araçlarla toplu ulaşımı sağladık. Esnafımız da buna katıldı. Özellikle kırsal kesimde ve şehir içinde yolcu sayısının az olduğu hatlarda araçların yeterli periyotla gitmediğine yönelik ciddi şikayetlere maruz kaldık. İdare olarak çözüm üretmek zorundayız. Toplu ulaşımı esnafla birlikte yürütmeye karar verdik. Gelir havuzunu oluşturduk. Yolcu kapma yarışı böylece sona erdi. Ancak esnaf gider havuzunu oluşturamadı. Antalya'da yolcu hizmetini daha iyi düzeye getirmemiz lazım. Antalya'da yeni kırsal hatlar oluşturulmalı, gece yolcu taşınmalı. Bu gece hatlarında ve kırsal hatlarda yolcu sayısı düşük. Esnaf bu az yolcu için aracını çalıştırmak istemiyor. Ama biz de gece saat 3'te, bir kişi dahi olsa onu taşımak zorundayız. Esnafa yük getirmemek üzere yeni bir düzenleme yapmak zorundayız. Bu yeni alacağımız araçlar esnafın zarar ettiği hatlarda çalışacak. Esnafımızın geliri düşmeyecek. Şirketleştiğinizde bu araçları gelip benden alabilirsiniz. Bu araçları almalarını tavsiye etmem, çünkü bu araçlar zarar edecek" diye konuştu. Locadan ulaşım esnafının dönem dönem seslerinin yükselmesi üzerine Türel, "Bir daha hepinizi dışarı çıkarmak zorunda kalacağım" diye ikaz etti. Belediyenin toplu ulaşım için alacağı 200 araç kararı, CHP ve MHP'nin ret oyuna karşı AKP'nin oy çokluğuyla kabul edildi.

TÜREL BİZİ KANDIRDI!

Bu kararın ardından meclisi izleyen ulaşım esnafı belediyeyi protesto ederek salondan ayrıldı. Seslerin yükselmesinin ardından belediye önünde bekleyen çevik kuvvet ekipleri belediye binasına girdi. Başkan Türel'in kendilerini kandırdığını iddia eden esnaf, polis ve güvenlik görevlileri eşliğinde binadan ayrıldı. Bir grup esnaf, kararı protesto etmek için belediye binası önünde oturdu. 6 esnafın yaklaşık 15 dakikalık oturma eylemini, yine kendi arkadaşları sonlandırdı. DENİZ TOPKAYA

Editör: TE Bilisim