Kızıltoprak Mahallesi’nde bulunan Muratpaşa Vakfı’na ait olan semt spor alanının 30 hektarlık bölümünü ticari alana dönüştüren Büyükşehir Belediye Meclisi kararı, Antalya 3’üncü İdari Mahkemesi’nce reddedildi.

 

 

Muratpaşa İlçesi’nin Kızıltoprak Mahallesi’nde bulunan Muratpaşa Vakfı’na ait semt spor alanının 30 hektarlık bölümünü ticari alana dönüştüren Büyükşehir Belediye Meclisi kararı yargıdan döndü. Kararı reddeden Antalya 3’üncü İdari Mahkemesi, ticari alanın da önünü kapamış oldu. Bilindiği gibi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, o dönemde yaptığı açıklamada 100. Yıl’da 250 dönümlük Vakıflara ait olan ve planlarda da spor alanı olarak planlanmış alan ile ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü ile stadyum ve spor salonu karşılığında ortak mutabakatla protokol imzaladıklarını söylemişti.  Türel, protokole göre Vakıflar’ın mülkiyeti kendine ait olan alanın yüzde 70’inin spor alanı olması, yaklaşık 30 dönümlük bir alanın da ticarete çevrilmesi halinde kullanım ile ilgili kolaylık sağlayabileceklerini söylediği kaydetmişti.

 

CHP İTİRAZ ETMİŞTİ

30 Ocak 2015 tarihinde alınan karara plan tadilatı askı süresinde CHP’li eski Belediye Meclis Üyeleri Gürsel Karabayır Erdem Armen itiraz etmişti ancak itirazları Antalya Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısında AKP ve MHP kabul CHP ret oyları ile itirazları ret edilmişti. İtirazların ret edilmesinin ardından Yalçın Armen Gürsel Karabayır Antalya 3’üncü idare Mahkemesi’ne dava açtı. Davaya Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü de müdahil oldu. Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi alınan kararı iptal etti. Mahkeme kararı Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hüsamettin Elmas, Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Elçin imzalı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunuldu.

 

HAZİRAN’DA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ

GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Menderes Türel döneminde gerçekleşen protokol gerekçesiyle 2015 yılında (100. Yıl’da gerçekleşen stat ve spor salonu karşılığında) Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kızıltoprak Mahallesi’ndeki 300 dönümlük arazisi ticari alana çevrilirken, konu yargıya taşınmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait imar planlarında kentsel spor alanı olarak görülen 300 dönümlük arazi içinde ticari alan yapımı konusunda, CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyeleri Hasan Gürsel Karabayır ve Erdem Armen’in, 30 Ocak 2015 tarihli Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen, 10 Şubat 2015 ile 10 Mart 2015 tarihleri arasında askıya çıkan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama plan tadilatlarına askı sürecinde itiraz etmesinin ardından başlayan dava sürecinde geçtiğimiz haziran ayında bilirkişi incelemesi gerçekleştirilmişti.

 

MECLİS İTİRAZLARI REDDETMİŞTİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alan içinde yapılması planlanan projelerin, uluslararası nitelikte ve plan notu ile getirilen konaklama kullanımın sporcuların ihtiyacına yönelik tesisler olduğu belirtilen 13 Nisan 2015 tarihli İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu oyçokluğuyla kabul edilmiş ve planlara yapılan itirazlar reddedilmişti. Komisyonun CHP’li ve MHP’li üyeleri rapora şerh düşmüştü. CHP’li Meclis Üyeleri ise ticaret için ayrılan yüzde 30’luk inşaat alanının sporcuların ihtiyacına yönelik tesis yapımı için ihtiyaç duyulduğundan daha fazlası olduğunu ve bu nedenle itirazı uygun bulduklarını kaydetmişti. Söz konusu plan tadilatının askı sürecinde TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi de itirazda bulunmuştu.

 

YARGI KARARLARI İPTAL ETTİ

Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi dava konusunda şu açıklamalara ver verdi: ‘’1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişiklikleri, plan denetimini plan notlarına indirgeyerek plan kademelerinin mekansal denetim işlevlerini ortadan kaldırmakta; alan bütününde tanımladığı emsal oranlarıyla yapı yoğunluğunu mekansal dağılımım belirsizleştirirken, kullanım türlerinin de mekansal kurgularını tanımsız bırakmaktadır. Dolayısıyla plan notları planın tamamlayıcı araçları olmanın ötesine geçerek plan yerine geçen bir nitelik kazanırken; plan kademelenmesi ilkesinin gerekliklerini geçersizleştirmekte ve esneklik sağlamanın ötesine geçerek denetimsizlik ve belirsizlik doğurmaktadır. Bu durum aynı zamanda ticari kullanımlara bir spor bölgesinin ihtiyacının ötesinde bir alışveriş merkezi ölçeğinde alan açmakta, daha önce Mahkemece iptal edilmiş plan değişiklikleriyle aynı miktarda ticari alan doğururken, bunlardan daha yüksek Emsal'de yapılaşmaya olanak tanımaktadır. Böylece dava konusu işlemler kamu kullanımına ayrılmış bir bölgenin yoğun bir ticari faaliyete konu olabilmesine yol açması bakımından kamu yararına aykırı düşerken; aynı zamanda üst kademeli 1/25000 ölçekli planda spor alanı olarak belirlenmiş bir bölgede yoğun bir ticari kullanıma izin vererek plan kademelenmesi ilkesine ve planlama esaslarına aykırılık arz ettiği açık olan plan değişikliği ve 97 ve 98 sayılı Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi kararının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu hukuka uygun olmadığı sonuç kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi.” Adnan YILDIRIM

 

Editör: TE Bilisim