Referanduma bir gün kala nefesler tutuldu. Referandum kampanyası Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Antalya’da da eşit koşullarda yapılmadı. Devletin tüm olanakları ‘evet’ için kullanılırken, ‘Hayır’ kampanyası gönüllülük esasıyla yürütüldü. Referanduma sayılı saatler kala Antalya’da oluşan genel kanı ‘Tek adam rejimine hayır’ şeklinde..

HAYIR KAMPANYASINA BASKI VE TEHDİT

Referandum kampanyasının başladığı günden beri kimin tarafından kurulduğu bilinmeyen ama AKP tarafından desteklenen ‘Evet Platformu’ yerelde her yerde çalışma yürüttü, kamusal alanlarda propaganda yaptı. Hayır kampanyası yürütenler ise büyük baskı ve sindirme ile karşı karşıya kaldı. Peki kimler hayırı destekledi? Sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının büyük bölümü Hayır Cephesi’nde buluştu. Antalya Barosu, CHP,  Vatan Partisi, DP, MHP’li muhalifler ve diğer bazı siyasi partiler, Cumhuriyet İçin Antalya El Ele Platformu, kadın dernekleri, HAYIR Ofisleri hayır için çalıştı.

AKP tarafından gündeme getirilen Anayasa değişikliği paketi yarın oylanacak. Ancak akıllarda eşit şartlarda yürümeyen referandum kampanyası kaldı.

Devletin tüm olanaklarının, AKP’li belediyelerin araç, gereç ve insan kaynağının ‘Evet’ için seferber ettiği konuşulur ve sorgulanırken, medyada da hayır kampanyasına destek sınırlı kaldı. Hayır cephesinin çalışmaları engellendi. ‘Hayır’ kampanyası yürüten gruplar çeşitli bahaneler öne sürülerek engellendi, hayır afişleri yırtıldı, belediye ve güvenlik güçleri marifetiyle toplatıldı, hayır çalışması yapan vatandaşlar ve partililer, baskı altına alındı, gözaltı ve soruşturma ile karşı karşıya bırakıldı.

ANTALYA KARARLI

Antalyalılar, tüm engellemelere rağmen yarın sandığa giderek temel vatandaşlık görevini yerine getirmeye ve tek adam rejimine karşı sandıkta ‘hayır’ demeye kararlı görünüyor. CHP ve diğer siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyelerinin sandığa sahip çıkma konusunda önceki referandum ve seçimlere göre daha kararlı görünmeleri ‘hayır’ oylarının yüksek olacağının sinyali olarak yorumlanıyor. Referandum için Antalya’da geniş güvenlik önlemleri alınırken, AEDAŞ da referandum süresince Antalya’da elektrik kesintisini kaldırdığı gibi, arızalara karşı da 300 kişilik ekiple alarm durumuna geçti. (Deniz TOPKAYA)

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim