Antalya büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kamuoyunda sadece BEM-Bir Sen’lilere verilmesi ile gündeme gelen sosyal denge tazminatı konusunda söz verdi. Tüm çalışanlara sosyal denge tazminatının ödeneceğini ifade etti. Ayrıca iki kez ihale edilen Konyaaltı Sahil Projesi konusunda da en azından sahilin seneye hazır olacağı sözünü verdi

DENETİM RAPORU’NA ŞERH KONULMADI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Encümen ve komisyon üyelerinin belirlendiği mecliste, faaliyet raporu da görüşüldü. Toplantıda Denetim Komisyonu’na muhalefetin şerh düşmemesi dikkat çekti. Daha önce komisyon raporlarına ‘oy kullanmaktan imtina ediyorum’ diye kaşe basan CHP’li Reşat Oktay, yine bir ilke imza attı. Oktay, idarenin faaliyetleriyle ilgili hazırlanan olumlu rapora imza atıp, şerh düşmedi. Şerh yerine, mevzuatlara vurgu yapan ve faaliyet raporlarında yer alan bilgilerden oluşan 3 sayfalık bir metin ekledi. Başkan Türel, mecliste Oktay’ın görüşlerine teşekkür etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.

BEŞİKTAŞ, ENCÜMEN’DE

Gündemin 3’üncü maddesinde 1 yıllığına encümen üye seçimi yapıldı. Encümen üyeliğine AKP’den Mesut Kocagöz, Ruhi Beşiktaş, Enver Aputkan, Can Kasapoğlu, İsmail Avşar seçildi. CHP  ve MHP encümen üyeliğine aday göstermedi. Yapılan gizli oylama sonucunda AKP’nin önerdiği meclis üyeleri seçildi. CHP’den AKP’ye geçen Beşiktaş’ın encümene aday gösterilmesi ve seçilmesine, AKP Grubu’nda tepkiler olduğu söyleniyor.

SOSYAL DENGE TAZMİNATINI ÖDÜYORUZ

Gündem öncesi söz alan CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan personelin sosyal denge tazminatı alamadıkları yönünde duyum aldıklarını söyleyerek Başkan Türel’den bu konu hakkında bilgi istedi. Başkan, Türel’de çalışanların sosyal denge tazminatını ödediklerini belirtti.

KOMİSYON ÜYELİKLERİ BELİRLENDİ

Gündemin 4’üncü maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonu’na 9 meclis seçilmesi hususu mecliste oy birliği ile kabul edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine AKP’den Bahattin Bayraktar, Mustafa Erkan Aksoy, Halit Çilengir, Halil Karataş, Süleyman Acar, Mustafa Eroğlu, CHP Grubu’ndan  Faik Çıtak ve Songül Başkaya, MHP Grubu’ndan Mehmet Balık aday gösterildi. Yapılan açık oylama sonucunda 77 oyla önerilen meclis üyeleri seçildi. Gündemin 5’inci maddesinde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun 9 üyeden oluşması oybirliği ile kabul edildi. Komisyona AKP Grubu’ndan Abdurrahman Yılmaz, Esat Göyük, Kerim Başkaptan, Cenk Halil Bayaz, Hasan Ali İrban, Ahmet Büyükakça, CHP’den Erkan Demirci, Oytun Eylem Doğmuş, MHP Grubu’ndan Selçuk Senirli önerildi. Yapılan oylama sonucunda 76 oyla önerilen meclis üyeleri seçildi. Gündemin 6’ncı maddesinde Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun 9 kişiden oluşması hususu kabul edildi. AKP Grubu’ndan, Hasan Fevzi Yılmaz, Ali Kurşunlu, Hüseyin Özbek, Kemal Sarıyıldırım, Ercan Merthatun, Muhammet Ural, CHP Grubu’ndan İsmet Tok, Seyfi Arıkan, MHP Grubu’ndan Zihni Asiltürk yapılan oylama sonucunda 73 oyla seçildi. Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliğinin 9 kişiden oluşması kabul edildi. AKP Grubu’ndan Halil Akar, Musa Yücel, Erol Demirhan, Erdeniz Yavuz, Orhan Avcı, Halil Öztürk,  CHP Grubu’ndan Erdal Ramazan Altaca, Arzu Yıldırım, MHP Grubu’ndan Cengiz Büyükgebiz 71 oyla Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi seçildi. Ulaşım Komisyonu’na ise  AKP Grubu’ndan Ramazan Etli, Yaşar Sözen, Rasim Elçi, Ercan Ak, İsmail Tosun, Sadullah Bayar, CHP’den Yusuf Kumbul, Sami Altun, MHP’den Ali Baki Sarıca seçildi. İsim Verme Komisyonu’na AKP’den Yusuf Göven, Hüseyin Torun, İbrahim Köseoğlu, CHP’den Halil Arıkan, MHP’den Emin Çağlar seçildi. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na da AKP’den Ali Rıza Zorlu, Fırat Demirci, Mehmet Uyar, CHP’den Arzu Yıldırım, MHP’den Mustafa Tuna 70 oyla  seçildi.

İLK DEFA MUHALEFET ŞERH KOYMADI

Gündemin 11’inci maddesinde Denetim Komisyonu Raporu okundu. 2016 yılı Denetim Komisyonu Üyeliği’nde yer alan CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Reşat Oktay ve MHP’li Ergüven Yılmaz rapora şerh koymadı. Oktay, şerh yerine görüş ve öneri sundu. Mevzuat ve faaliyet raporunda yer alan bilgiler Oktay tarafından 3 sayfada özetlendi. Türel, Oktay’a tutumundan dolayı teşekkür etti.

MUHALEFETTEN FAALİYET RAPORU’NA ELEŞTİRİ

Gündemin 12. Maddesinde görüşülen 2016 yılı Faaliyet Raporu oyçokluğuyla geçti, CHP Grubu, rapora ret verdi. CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, ’’Antalya’ya kazandırılan her şeyin ve çakılan her çivinin arkasındayız.  Antalya’ya kazandırılan yatırımların yanında yatırımları bitmeyen projeler de var. 3 Yaz geçmesine rağmen yapılmayan Konyaaltı Sahili Projesi var. Halen proje halinde olan durumlar var. Bunlarla ilgili bilgi istiyoruz” diye konuştu.  

BAŞKAYA 25 BİNLİK PLANLARI SORDU

Faaliyet Raporu hakkında görüş bildiren CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, ’’Planlama hiyerarşisi itibari ile binlik ve 25 binlik planlara uygun olarak nazım ve uygulama imar planları yapmak durumundayız.  Maalesef 3’üncü hizmet yılımızdayız ve 25 binlik planlar ile ilgili 19 ilçede çalışmalar hala devam etmektedir. Bununla ilgili son durumlar nedir? Ne zaman bitirilmesi düşünülüyor? Bakıyoruz bazı ilçelerde 25 binlik planlama çalışmaları devam ettiği için bazı konular gündeme getirilmezken 5 binlik ve binlik planlamalar. Bazı ilçelerde de ihalesi yapılmış. Çalışmaları tamamlanmak üzere 25 binlik planlar varken özel şahıslara ait acil olmayan plan tadilatları gündeme gelmekte.  Bu da eşitsizlik yaratmakta, vatandaşlarımız açısından…. Büyük bir mağduriyete neden olmaktadır.  Yine başka bir konu da ulaşım master planı ile ilgili güncelleme çalışmaları zannediyorum ki devam ediyor. Ulaşım master planının bir an önce tamamlanması, kentimizin daha düzgün bir ulaşıma sahip olması açısından ve bu plana uygun yatırım yapılması açısından da önemli diye düşünüyorum.  Ulaşım Dairesine, Ulaşım Komisyonu tarafından verilmiş bir önerimiz vardı. Bu konu ile ilgili çalışmaları da merak ediyorum Çünkü gerek Altınokta Körler Derneği gerek görme engelli diğer dernekler tarafından sık sık ifade edilen bir durum var ki görme engelli vatandaşlarımızın maalesef kentin hizmetlerine hatta kendi dernek binalarına ulaşımları çok sıkıntılı oluyor. Bu konuda sesli sinyalizasyon çalışmalarının da hızlı bir şekilde artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda idaremizin gerekli hassasiyeti göstereceğine de inanıyorum. Yine başka bir konu muhtarlardan da bize merkez ilçe meclis üyesi olsak da Büyükşehir Meclisinde bulunmamız sebebiyle pek çok konu gelmekte. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi kış sezonunu kapattık ama hala önemini koruyor. İlçelerde durak eksikliğimiz var. Bu nedenle de yağmurda vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşadı. Yaz geliyor burada da vatandaşlarımızın mağduriyetini önlememiz gerektiğini düşünüyorum. Daha önce ihale süreci nedeniyle gecikme yaşandığı noktasında daire başkanımızdan bilgi almıştık. Şimdi durum nedir? Bu konularla ilgili güncel bilgileri de bize ulaştırırlarsa sevinirim’’ dedi. 

BÜTÇENİN YÜZDE 92’Sİ GERÇEKLEŞTİ

Grup sözcüleri ve meclis üyelerinin konuşmalarının ardından söz alan ve 2016 Yılı Faaliyet Raporu’yla ilgili yöneltilen sorulara cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Gerçekten büyükşehir adına sevindirici ve özetle söylememiz gerekirse başarı öyküsüdür. Hele hele geçmişle kıyasladığımız da mukayesede edilemeyecek kadar büyük farklılıkların olduğu hem yatırım hem proje hem bütçe disiplini açısından çok önemli gelişmelerin olduğu bir faaliyet raporu. Dolayısıyla bu konu da birkaç hususa değineceğim. Bütçe ile başlayacak olursak 2016 yılı bütçemiz 1 milyar 460 milyon olarak gider bütçesi olarak öngörülmüştü. Bu bütçe yüzde 92’lik bir gerçekleşme ile tamamlanmıştı. Bunlar tabi ki kesin olarak önümüzdeki hafta görüşeceğiz. 2016 yılı bütçemizin gider bütçesi olarak 1 milyar 342 milyon bütçe ile gerçekleşmesi yeni bütçemizin de 1 milyar 95 milyon bütçesiyle gerçekleşmesi fevkalade önemli. Yeni bütçemizin yüzde 90’a yakın bir gerçekleşme ile tamamlanması bizim ne kadar gerçekçi bütçe yaptığımızı taslaklarda ortaya koyuyor. Çünkü bizden önceki dönemlerde bu gerçekleşme oranlarının yüzde 65’lerde tamamen taslak bütçelerin kâğıt üstünde bütçeler olduğu gözleniyorken benim hep iddiam buydu. Her bütçemiz yüzde 90’larda olacak, hatta geçen sene gelirimizi hatırlıyorum yüzde 128’di yanlış hatırlamıyorsam gerçekleşme oranı itibariyle. Taslağın üzerinde bir gerçekleşme ile tamamlanmıştı” dedi.

HEM BORÇ ÖDÜYORUZ HEM YATIRIM YAPIYORUZ

Türel, “Bir taraftan da borç ödeyen bir belediyeyiz. Bu da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yani 2016 senesinde 202 milyon borç ödemişiz. Tüm bu yatırımları yaparken bunun içinde yatırım bütçemizin oranı son derece önemli. Yatırım bütçemizin oranı büyüyor ama bütçemiz de büyüyor. Yani bir taraftan bütçeyi büyütüp, bununla birlikte yatırım bütçesinin oranının da mukayesede edilemeyecek kadar artıyor olması fevkalade önemli. Faaliyet raporu incelendiğinde görülüyor ki geçtiğimiz sene 546 milyon 546 bin TL’lik bir yatırım yüzde 47’lik bir oranla gerçekleşmiş. Aslında bu yatırımlarla 2017 yılına devreden borçların içerisine koyduğunuz da aşağı yukarı 733 milyon 333 bin TL’lik bir yatırımı 2016 senesi içinde gerçekleştirmişiz ki bu da oran itibariyle bütçemiz içerisinde yüzde 50’ye denk geliyor. Gerçekten iftihar vesilesi rakamlardır bunlar. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin şöyle bir 2013 senesinde biz göreve balamadan önceki toplam yatırım miktarını 55 milyon TL, bütçe oranı itibariyle o günkü bütçe içerisinde ki o günkü bütçe 424 milyon gerçekleşen bütçedir. Yatırım toplamı yüzde 13’le 55 milyon TL iken, bu yüzde 13 yüzde 50’ye çıktı. Yatırım rakamı da 55 milyon TL’den 733 milyon TL’ye çıktı. Bu rakamlar yalan söylemez ama ilk duyduğunuzda yok canım bu kadar da olur mu diye akla bir soruyu getirebilir. Evet gerçek budur. İşte Antalya Büyükşehir Belediyesi bu açıdan inanılmaz bir başarı öyküsünü ortaya koymuştur” diye konuştu.

KONYAALTI SAHİLİNİ 2018 SEZONUNA YETİŞTİRECEĞİZ

2014 yılında 2 bin 74 personel ile göreve başladıklarını belirten Türel, ’’Taşeron personel hariç ile çalışıyorken, 2016 yılında sadece 2 bin 145 personele çıkmıştır. Bütçemiz aşağı yukarı daha doğrusu yüzölçümümüz 10 misli büyümüştür. İlçe sayımız 5’den 19’a çıkmıştır ve Katar gibi ülkenin 2 misli büyüklükteki bir yüzölçümüne sahip bir şehir olarak personel sayımızda ancak 2 bin 74’den 2 bin 145’e çıkmıştır. Neredeyse hiç artmamıştır. Bu da bizim bu konularda bütçe disiplini açısından ne kadar dikkatli gittiğimizi ortaya koyuyor” diye konuştu. Konyaaltı Sahili uygulama projesinin devam ettiğini söyleyen Başkan Türel, “Yap, işlet devret formülü ile 2 kere ihaleye çıktık. Katılımcı olmadığından dolayı kendimiz yapmaya karar verdik. Kendimiz yapacağımız için uygulama projesi söz konusuydu. Çok hızlı hazırlıyoruz, bitmek üzere. Haziran-Temmuz ayında tamamlayarak hemen yaz aylarında ihalesini gerçekleştirip sezon yani turizm sezonu geçtikten sonra da burada inşaata başlayacağız. Önümüzdeki 2018 senesine kadar sahil düzenlemesini en azından tamamlamak gibi bir hedefimiz var” şeklinde konuştu.

BOĞAÇAYI PROJESİ’NE BAŞLADIK

Boğaçayı Projesi ile ilgili altyapı çalışmalarının başladığını belirten Türel, “Alt yapı çalışmalarımız başladı. Çarşamba günü sahada bir inceleme yapacağız. Boğaçayı Projemize de bugün itibari ile start verdik diyebiliriz. Kamu izinleri, yat limanları ile ilgili bakanlıklar nezdindeki girişimlerimiz devam ediyor. Onların onayları gerekiyor ama alt yapı çalışmalarımızı yürütmeye engel değil. Alt yapı çalışmaları ile ilgili mutabakat sağlandı. DSİ ile birlikte bizim de iş makinesi takviyemiz ile bu alt yapı çalışmaları Boğaçayı Projesi kapsamında başladı. Boğaçayı Projesi’ni bakanlık da onaylamak üzere, o da inşallah bu sene ihaleye girecektir. Bunların hepsi turizm projesi” şeklinde ifade etti.  

BÜTÇE GELİRLERİNİN GERÇEKLEŞMEME GEREKÇESİ NEDİR?

Başkan Türel ve Genel Sekreter Birol Ekici’nin konuşmasının ardından söz alan Başkaya, ’’Sorularımın cevabını alamadım. Ulaşım master planı ile ilgili başkanım cevapladı. Zaten bittiğini biliyorduk ama ön onay sürecinin tamamlandığı bilgisi yeni geldi. Fakat en önemli konulardan birisi mecliste aldığımız bin 414 kararın neredeyse yüzde 70’lerini kapsayan imar plan tadilatları… 25 binlik planların yapım süreçleri ile ilgili İmar Daire Başkanımızda bilgiler mevcuttur. Onları almak istiyorum. Söylediğim üzere 5 ve binlik planları üst planlar yapılırken gündeme getirmek bir kısmını getirip, bir kısmını getirmemek mağduriyete yol açabiliyor. 2017 Bütçesinde de eleştirdiğimiz noktalardan bir tanesi sermaye gelirlerinde biliyorsunuz 2017 bütçesinde 740 milyon gibi bir rakam koymuştuk. Ben de o dönem şunu sormuştum: 2016 yılında ne kadar sermaye geliri elde ettik diye ve bana 50 milyon civarında rakam o gün telaffuz edilmişti. Şimdi baktığımda da görüyorum. 110 milyon öngörümüzün gerçekleşme miktarına baktığımız zaman yüzde 30 civarında duruyor. Gelir elde etmek üzere pek çok gelir kalemi koymuşuz ama gerçekleşmesi maalesef olmamış. Gerçekleşmeme gerekçelerini bize açıklarlarsa sevinirim’’dedi.

PLAN TADİLATI MESELESİ YANLIŞ ANLAŞILIYOR

Başkan Türel, ’’Songül Hanımın söyledikleri üzerine konuşayım. Bu mesele maalesef yanlış anlaşılıyor. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde aldığımız imar karar oranı yüzde 70.  Bu yüzde 70 oran doğruysa bunun yüzde 69-68’i binlik plandır. İlçe belediyelerin yaptığı plandır. Bunların istatistiğini size net bir şekilde veririz. Kanun gereği de binlik planlar Büyükşehir Belediyesi’ne ilçe belediyelerden geldiği için bunlar da bu rakamın içerisinde yüzde 99’a yakın bölümünü oluşturmaktadır. Büyükşehir Belediye meclisi üst ölçekli plan dediğimiz plan tadilatlarını yüzde 1 oranında ya yapar ya yapmaz. Onlarında hepsi halkın kullanımı ile ilgili kamu hizmetini ilgilendiren özel talepler ilgili olmayan içinde bir 2 tane istisna çıkabilir hususlardır. Sanki binlik planlardaki yoğunluğu Büyükşehir Belediyesi işi gücü yok sürekli plan değişikliği yapıyor gibi kamuoyuna yansıtmak yanlıştır. İnternetten izleyen vatandaşlar yanlış anlayabiliyor’’dedi.

10 İLÇEDE HALA VERİ TOPLANIYOR

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, ’’1/25 binlik planlarla ilgili olarak Akseki, İbradı, Gündoğmuş, Gazipaşa, Demre, Finike, Korkuteli, Elmalı, Kaş, Alanya ilçelerinde veri toplama ve analiz çalışmalarının ihalesini yaptık. Ekim ayına kadar işlemleri tamamlayacağız. Diğer ilçelerde kendi personelimizle ve kendi imkanlarımızla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Hazırlanan planları haziran ayından itibaren meclise sunmaya başlayacağız’’dedi.

DENİZ TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim