Başkent Tiflis'teki parlamento binası önünde toplanan binlerce kişi, geçtiğimiz yıl büyük tepki çeken "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısının yeniden gündeme gelmesine karşı tepki gösterdi.

Tartışmalı yasa tasarısının ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını baskı altına alacağı endişesiyle düzenlenen gösteride, akşam saatlerinde çıkan arbedede 14 kişi gözaltına alındı.

İktidar ve Muhalefet Arasında Yumruklu Kavga

Geçtiğimiz haftalarda Gürcistan parlamentosunda yaşananlar, siyasi gerilimi tırmandırdı. İktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, yasa tasarısı hakkında bir konuşma yaparken muhalefetten gelen bir saldırıya maruz kaldı. Vatandaşlar Partisi Milletvekili Aleko Elisaşvili'nin sözlü ve fiziksel saldırısının ardından parlamentoda gergin anlar yaşandı.

Yasa Tasarısının Tartışmalı İçeriği

"Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısı, Mart 2023'te parlamentoya sunulduğundan beri tartışmaların odağı oldu. Tasarı, yurt dışından gelen finansmanın şeffaflığını sağlamak amacıyla yapıldığı iddia edilse de muhalefet ve protestocular, bunun ifade özgürlüğünü ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini engelleyeceği endişesini taşıyor. Yasa tasarısına göre, yıllık finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşlar "yabancı ajan" olarak kaydedilmek zorunda kalacak ve kayıt yaptırmayanlar yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

Uluslararası Tepkiler Yükseldi

Yasa tasarısının tekrar gündeme gelmesiyle birlikte Gürcistan'da ve uluslararası alanda tepkiler yükseldi. Göstericiler, muhalefet partileri ve uluslararası kuruluşlar, bu yasanın Gürcistan'da demokratik hakları kısıtlayacağını ve ülkenin uluslararası entegrasyonunu tehlikeye atacağını savunuyor. ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de söz konusu yasa tasarısına karşı ciddi endişelerini dile getirdi.

'Finansmanın Şeffaflığı Sağlanamadı'

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin liderlerinden Mamuka Mdinaradze, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Gürcistan'daki sivil toplum kuruluşlarının finansmanının büyük bir kısmının şeffaf olmadığını iddia etti. Uluslararası kuruluşların bu kuruluşlara sağladığı finansmanın şeffaflığının sağlanamadığını belirten Mdinaradze, yasa tasarısının bu konuda düzenleme yapmayı amaçladığını savundu.

Kaynak: İHA