Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli olan Doç. Dr. Nurçin Killi, son yıllarda Akdeniz ve Ege kıyılarında artış gösteren denizanalarının zehrini laboratuvar ortamında izole ederek kanser hücrelerinde denediğini ve olumlu sonuçlar elde ettiklerini duyurdu.

Denizanası Zehri Kanser Tedavisinde Kullanılabilir Mi (3) Result

Regl Döneminde Nasıl Beslenmeli? Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı? İşte Detaylar Regl Döneminde Nasıl Beslenmeli? Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı? İşte Detaylar

Denizanalarının Zehri ve Kanserle Mücadele

Deniz suyu sıcaklıklarının artması, kirlilik, gemi trafiği ve kıyı yapılarının artışı gibi nedenlerle sayıları her geçen yıl artan denizanalarının zehirlerinin kanser hücrelerini öldürebilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Killi, "Denizanası zehrinin kanser hücrelerine etki ettiğini gözlemledik" dedi.

Bilimsel Araştırma ve İzole Edilen Zehirler

Muğla'nın Marmaris ilçesinde sahile vuran Rhopilema nomadica türü denizanaları üzerinde çalışmalar yürüten Killi, denizanası örneklerini toplayarak laboratuvarlarına getirdiklerini ve içlerindeki zehri izole ettiklerini belirtti. "Şu anda Marmaris Körfezi'nde, Datça’da, Antalya, İskenderun ve Mersin Körfezi'nde yoğun olarak gözlenen bir tür olan Rhopilema nomadica'nın zehirlerini izole ederek, kanser hücrelerinde deneyler gerçekleştiriyoruz" diyen Killi, çalışmalarının TÜBİTAK projesi çerçevesinde yürütüldüğünü ifade etti.

Denizanası Zehri Kanser Tedavisinde Kullanılabilir Mi (2) Result

Sonuçlar 

İlk sonuçların olumlu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Killi, denizanası zehrinin kanser hücrelerinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca sağlıklı hücrelerde yapılan deneylerde, kanser hücrelerine göre daha az öldürücü olduğunu gözlemlediklerini dile getirdi. Bu bulguların umut verici olduğunu belirten Killi, gelecek adımlarının daha fazla araştırma ve geliştirme çalışmaları olduğunu ifade etti.

Denizlerde artan tehlike! Denizanasına temas halinde ne yapmalı? Denizlerde artan tehlike! Denizanasına temas halinde ne yapmalı?

Kaynak: İHA