Ramazan Bayramı'nın ikinci gününe denk gelen 11 Nisan, biz kadınlar için özel bir tarihi de simgeliyor. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nin üzerinden çok da fazla zaman geçmemişken, kadınların yerel siyasetteki yerinin açılmasına vurgu yapan güne, bundan 94 yıl öncesine, 11 Nisan 1930 tarihine dönelim. 11 Nisan 1930 günü İstanbul Sultanahmet'te büyük kadın mitingi düzenlendi. Türk Kadınlar Birliği tarafından gerçekleştirilen mitingde, kadınlara belediyelerde seçme hakkı tanınması kutlandı.

16 Haziran 1923 yılında Kadınlar Halk Fırkası adıyla kurulan ve 7 Şubat 1924'te Türk Kadınlar Birliği'ne dönüştürülen dernek ilk mitingini 11 Nisan 1930’da Sultanahmet'te gerçekleştirerek, Türk kadınlarının yerel siyasette de söz sahibi olmasını kutladı. 

Latife Hanım tarafından da desteklenen derneğin ilk genel başkanı Nezihe Muhiddin, o tarihte, 'Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce Türk Kadınlarını bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye’de kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir.'sözleriyle Türk kadınının toplumsal ve siyasal yaşamda da yerini alması gerektiğini vurgulamıştı. 

2024 yerel seçimlerinde 81 ilde kurulan sandıklardan 11 ilde kadın belediye başkanı çıktı. İlçeler bazında ise 61 kadın aday seçimi zaferle tamamladı. Kadın muhtarlar adayları da yarışların bir bölümünü kazanmayı başardı. Bu sonuçlara baktığımızda, kadınların siyasete katılımı bu dönemde geçmişe göre iyi sayılacak bir noktada olsa da, 94 yılın ardından daha fazla kadını yönetimlerde görmeyi isterdi gönül ancak olmadı. 

Umalım ki bir sonraki seçimde kadınlara yönelik toplumsal baskılar azalsın, parti yönetimlerinin aday belirlemede erkeklerden yana tercih kullanmadaki ısrarı son bulsun ve siyasete daha çok kadın eli değsin. Çünkü Cumhuriyet kadınlarla daha güçlü!