Burdur'da uzun yıllardır üretilen ve günümüzde büyük bir ilgiyle tüketilen haşhaş helvası, coğrafi işaret alarak resmileşti. Bu tescilleme ile haşhaş helvası, Burdur'un 14. coğrafi işaret tescili alan ürünü oldu.
Geçmişten Günümüze Haşhaş Üreticiliği
Burdur'da, geçmişten günümüze haşhaş üreticiliği aktif bir şekilde devam ediyor. Şifa kaynağı olan haşhaş, yağ üretiminden hamur işlerine ve süslemelere kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Yöresel bir tat olan haşhaş helvası, özellikle şehre gelen turistlerin dikkatini çekiyor. Yüksek besin değeri ile bilinen bu lezzetli tatlı, yöresel halk tarafından da büyük bir ilgiyle tüketiliyor.
Coğrafi İşaret Tescili
Burdur Ticaret Borsası'nın başvurusuyla, haşhaş helvası da diğer yöresel ürünler gibi coğrafi işaret tescili aldı. Burdur Valisi Türker Öksüz, yapılan tescil tanıtım toplantısında, başvurunun 2021 yılında yapıldığını ve 2023 yılında tescil alındığını belirtti. Vali Öksüz, 'Üretmek, ülkemizin zenginleşmesi, refaha ulaşması ve gelişmesi için önemli bir adımdır. Şimdiye kadar şehrimizde 14 ürünün coğrafi işaret alması sevindirici bir gelişmedir' dedi.
Haşhaş Helvası Tarifi (10-12 Kişilik - Pişirme Süresi: 30 dakika)
Haşhaş Helvası Malzemeleri
- 500 gr ezilmiş haşhaş
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 1 litre pekmez
- 2 veya 3 çorba kaşığı un
Haşhaş Helvası Nasıl Yapılır?
Bir tavada ısıtılan yağın üzerine pekmez dökülerek kaynatılır. Kaynamakta olan pekmezin içine haşhaş ve un ilave edilerek tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. İyice koyulaşıp katı kıvama gelince ocaktan alınarak karıştırılmaya devam edilir. İsteğe göre sıcak veya soğuk olarak yenilir.