Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sendikal hareketlerin güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı başlıklı 13. Çalışma Meclisi Toplantısı, Ankara'da düzenlendi. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve diğer sendikaların başkanları ile temsilcileri katıldı.

Çalışma Meclisi Toplantısında Açıklamalar

Toplantının açılış konuşmasında Bakan Işıkhan, "1 Mayıs’ın, günün anlam ve önemine uygun olarak, barış içinde ve bayram havasında geçmesini; emekçilerimizin esenliğine de vesile olmasını temenni ediyorum. Meclisimiz, bugün ve yarın; çalışma hayatında insana yakışır iş, yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü piyasalarına etkileri ve adil çözüm; sendikal örgütlenmede yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri; Toplu sözleşme sürecinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri olarak dört oturum şeklinde toplanacaktır. Bu toplantılarda bulunmamız, çalışma hayatımızın sadece mevcut durumunu değil, geleceğe dair vizyonumuzu tartışmak ve belirlemek için hepimize bir fırsat sunmaktadır" ifadelerini kullandı.

New York Fed'in imalat endeksi Mayıs ayında düştü New York Fed'in imalat endeksi Mayıs ayında düştü

Bakan Işıkhan'dan sendikaların güçlenmesi için çağrı

Dünyadaki Gelişmeler ve Türkiye'nin Durumu

Bakan Işıkhan, dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler ve ekonomik dalgalanmaları vurgulayarak, pandemi gibi salgın hastalıklar, doğal afetler, göç hareketleri, savaşlar, su, gıda ve enerji krizlerinin yeni riskler ve belirsizlikler getirdiğini belirtti.

Özel Politikalarla Kadın ve Genç İstihdamında Artış Hedefi

Bakan Işıkhan, Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programı doğrultusunda, genel istihdamın yanı sıra özellikle kadın ve genç istihdamında artış sağlayacak özel politikalar geliştirdiklerini belirtti. Günümüzde çalışma hayatının hızla değişen ekonomik, teknolojik ve sosyal dinamiklerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Işıkhan, bu değişim sürecinin çalışanları nasıl etkilediğini ve iş gücü piyasasında hangi alanlarda yeni fırsatlar ve tehditler oluşturduğunu anlamanın önemine dikkat çekti.

Sendikal Hareketlerin Güçlenmesi Önem Arz Ediyor

Sendikal hareketlerin değişen iş yapısı ve çalışma koşulları karşısında güçlenmesi gerektiğini vurgulayan Işıkhan, istihdamın niteliği, güvencesi ve insana uygunluğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. İşgücü piyasasındaki değişimlerin sendikal örgütlenmeye etkilerinin tartışılması ve yeni modellerin geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA