İbrahim AKKAYA
Antalya’nın 5 utandıranı !...
Sağlıklı ve dengeli beslenmek herkesin hakkı..
Bunun için de gıdaların seçiminde dikkatli olmak
gerekli..
Elbette evde hazırlanan yiyecekler daha sağlıklı..
Ancak gerek gıda çeşidini artırmak, gerekse yaşama
renk katmak için farklı mekanları seçiyoruz.
Aldatılmamak, yediklerimizin sağlıklı olduğu
konusunda seçici olmak durumundayız.
Yani kendini kanıtlamış firmaları ve markaları
seçmek gerekli..
Ancak, gıda
teröristlerinden kurtulmak neredeyse olanaksız..
Neden mi ?
En güvendiğiniz markalar ve firmalar bile daha çok
kazanmak düşüncesiyle sağlığımızla oynamaktan geri kalmıyorlar..
Gıda Tarım
ve Hayvancılık Bakanlığı, uzun bir aradan sonra taklit ve tağşiş(bir şeyin yerine başka bir madde
karıştırma, katıştırma)yaptığı kesinleşen firmaları ve ürünleri açıkladı.
Bakanlığın
listesinde 173 firma ve 282 ürün yer alıyor..
Bir çok markada tek tırnaklı etine(at-eşek)rastlanırken, bazı firma ve
restoranların domuz eti kullandığı
anlaşıldı.
Örnek mi ?
İstanbul Esenyut’ta faaliyet gösteren bir
restoranda Adana kıymasına, Tekirdağ Çorlu da bir firmanın ürettiği kuru köfte
ve sebzeli pişmiş köftede domuz eti tespit edildi.
Aydın’da bir
firmanın dana etinden yaptığını belirttiği sucukta domuz eti bulundu.
Şimdi sıkı durun, aralarında çok ünlüsü, sosyetenin
bile gözdesi de olan dahil Antalyalı 5 firma bu listede
bulunuyor..
Teselli olur
mu bilemem Antalyalı 5 firma taklit ve tağşiş yapmış ama domuz eti, at ev eşek
eti kullanmamış…
Antalya’nın utandıran 5 firmasından birisi Aksu’da yıllardır faaliyet gösteren ‘Aksu Şimşek Köfte ve Piyaz’
restoranının meşhur köftesine sakadat ve
kanatlı eti karıştırdığı belirlendi..
Antalya’da faaliyet gösteren ‘Köfteci Kerim’in dana
köftesine kanatlı eti karıştırdığı anlaşıldı..
Bir başka sakıncalı restoran ise ‘Çalkaya Öz Şimşek Köfte’ o da köfteye kanatlı
eti karıştırıp, dana köftesi diye müşterisine yedirmiş..
Bir başka sakıncalı Antalyalı firma ‘Aslı Köfte’ o da dana köfteye kanatlı
eti karıştırarak, daha ucuza mal etme, böylece müşterisini aldatmış ve
sağlığıyla oynama yolunu seçmiş..
Yine Antalya’da bulunan ‘Ümit Ertürk Restoran’ da köfteye kanatlı eti karıştırma, yani
vatandaşa tağşişli köfte yedirme yolunu seçmiş..
Görüldüğü
gibi kazançlarını her şeyin üstünde tutanlar, utanmadan, sıkılmadan,
sonuçlarının ne olacağını düşünmeden, vatandaşın gözünün içine baka baka hileli
köfte satıyorlar..
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antalya’dan 5
firma açıklasa da denetimlerin tam olarak yapıldığını söylemek mümkün değil..
Ürünlerine
başka şeyler karıştıran ve vatandaşa çekinmeden yediren firmalar belli, bir de
Antalya’da özellikle akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkan köfteciler,
sakadatçılar ve benzeri seyyar var..
Aksu Şimşek gibi ünlü bir firma bu yanlışları
yapıyor, köftesine hile karıştırıyorsa, her türü denetimden uzak, gecenin
karanlığında ortaya çıkan bu seyyarlar köfte ve benzeri yiyecekleri nerede,
nasıl üretiyor, içine neler katıyor belirsiz..