İbrahim AKKAYA

Antalya’nın 5 utandıranı !...

 

 

Sağlıklı ve dengeli beslenmek herkesin hakkı..

Bunun için de gıdaların seçiminde dikkatli olmak gerekli..

Elbette evde hazırlanan yiyecekler daha sağlıklı..

Ancak gerek gıda çeşidini artırmak, gerekse yaşama renk katmak için farklı mekanları seçiyoruz.

Aldatılmamak, yediklerimizin sağlıklı olduğu konusunda seçici olmak durumundayız.

Yani kendini kanıtlamış firmaları ve markaları seçmek gerekli..

Ancak, gıda teröristlerinden kurtulmak neredeyse olanaksız..

Neden mi ?

En güvendiğiniz markalar ve firmalar bile daha çok kazanmak düşüncesiyle sağlığımızla oynamaktan geri kalmıyorlar..

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, uzun bir aradan sonra taklit ve tağşiş(bir şeyin yerine başka bir madde karıştırma, katıştırma)yaptığı kesinleşen firmaları ve ürünleri açıkladı.

Bakanlığın listesinde 173 firma ve 282 ürün yer alıyor..

Bir çok markada tek tırnaklı etine(at-eşek)rastlanırken, bazı firma ve restoranların domuz eti kullandığı anlaşıldı.

Örnek mi ?

İstanbul Esenyut’ta faaliyet gösteren bir restoranda Adana kıymasına, Tekirdağ Çorlu da bir firmanın ürettiği kuru köfte ve sebzeli pişmiş köftede domuz eti tespit edildi.

Aydın’da  bir firmanın dana etinden yaptığını belirttiği sucukta domuz eti bulundu.

Şimdi sıkı durun, aralarında çok ünlüsü, sosyetenin bile  gözdesi de olan dahil Antalyalı 5 firma bu listede bulunuyor..

Teselli olur mu bilemem Antalyalı 5 firma taklit ve tağşiş yapmış ama domuz eti, at ev eşek eti kullanmamış…

Antalya’nın utandıran 5  firmasından birisi Aksu’da yıllardır faaliyet gösteren ‘Aksu Şimşek Köfte ve Piyaz’ restoranının meşhur köftesine  sakadat ve kanatlı eti karıştırdığı belirlendi..

Antalya’da faaliyet gösteren ‘Köfteci Kerim’in  dana köftesine kanatlı eti karıştırdığı anlaşıldı..

Bir başka sakıncalı restoran ise ‘Çalkaya Öz Şimşek Köfte’ o da köfteye kanatlı eti karıştırıp, dana köftesi diye müşterisine yedirmiş..

Bir başka sakıncalı Antalyalı firma ‘Aslı Köfte’ o da dana köfteye kanatlı eti karıştırarak, daha ucuza mal etme, böylece müşterisini aldatmış ve sağlığıyla oynama yolunu seçmiş..

Yine Antalya’da bulunan ‘Ümit Ertürk Restoran’ da köfteye kanatlı eti karıştırma, yani vatandaşa tağşişli köfte yedirme yolunu seçmiş..

Görüldüğü gibi kazançlarını her şeyin üstünde tutanlar, utanmadan, sıkılmadan, sonuçlarının ne olacağını düşünmeden, vatandaşın gözünün içine baka baka hileli köfte satıyorlar..

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antalya’dan 5 firma açıklasa da denetimlerin tam olarak yapıldığını söylemek mümkün değil..

Ürünlerine başka şeyler karıştıran ve vatandaşa çekinmeden yediren firmalar belli, bir de Antalya’da özellikle akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkan köfteciler, sakadatçılar ve benzeri seyyar var..

Aksu Şimşek gibi ünlü bir firma bu yanlışları yapıyor, köftesine hile karıştırıyorsa, her türü denetimden uzak, gecenin karanlığında ortaya çıkan bu seyyarlar köfte ve benzeri yiyecekleri nerede, nasıl üretiyor, içine neler katıyor belirsiz..