Antalya Büyükşehir Belediyesi, yıl boyunca 1600 personelle haşere ve sinekle mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmaların daha verimli olması için, vektörel mücadele eden personele yönelik eğitimler veriliyor. Eğitimde, iklim değişikliğinin etkisiyle daha önce Türkiye’de bulunmayan yeni ve istilacı sinek türlerinin görülmeye başlandığı belirtildi.

Sürekli Mücadele ve Eğitim

Antalya Büyükşehir Belediyesi, halkın sineksiz bir yaz geçirmesi için 1600 kişilik bir ekip ile yılın 12 ayı boyunca haşere ve sinekle mücadele ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarında görev alan personele, vektörlerin larva ve erginleri ile mücadele yöntemleri, güncel teknolojik yenilikler ve oluşan uygulama yöntemleri ile biyosidal ürünler hakkında bilgi aktarıldı.

İstilacı Sinek Türleri

Son yıllarda Türkiye’de iklim değişikliğinin etkisini bariz bir şekilde görüldüğü belirtildi. Yağış rejiminde aşırı bir bozukluk olduğu ve son 90 yılın en sıcak Mart ve Nisan aylarının yaşandığı ifade edildi. Bu durum, haşereler için üreme sebebi oluşturuyor. Vektör kaynaklı hastalıklar ve farklı böcek türleri çıkmaya başladı. Ülkemizde de istilacı sivrisinek türlerini görüyoruz. Bu sineklerin de bölgemizde görülmemesi ve yayılmaması için yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Yağış ve Sıcaklık

Türkiye’de 65 farklı sinek, Antalya’da da yaklaşık 20 farklı sinek türünün olduğu belirtildi. Değişen yağış rejimi ve sıcakların artmasıyla Türkiye’de görülmeyen türler ülkemize sıçradı. İzmir, Trakya ve Marmara gibi bölgelerde görülmeye başlayıp Muğla’ya kadar ulaştı. Buna tedbir olarak Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversite tarafından düzenli taramalar yapılıyor ve kullanılan ilaçların düzenli testleri yapılıyor.

Türkiye’ye Yatırım Afganlardan Türkiye’ye Yatırım Afganlardan

Çevrede Su Birikintisi Bırakılmamalı

Sivrisinek, karasinek gibi haşerelerle mücadelede özellikle konut ve bahçelerin etrafında su birikebilecek kapların düzenli olarak boşaltılması gerektiği belirtildi. Vatandaşların koymuş oldukları boş kaplara dolan yağmur suyuyla beraber sivrisinek ve haşereler buralara yumurtluyor. Sonrasında kontrolsüz uçkun meydana geliyor. Ayrıca sahipsiz hayvanlara aşırı yem dökülmemeli, çünkü çevredeki fare ve sıçan gibi kemirgenler bunlardan besleniyor.

Kaynak: Antalya Büyükşehir Belediyesi/Bülten