Hükümete ormanlık alanlardan istediği bölgeyi orman sınırından çıkarıp imara ve ranta açma yetkisi veren düzenleme Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilerek, Meclis’e gönderildi.

Buna göre Bakanlar Kurulu, imara açmak istediği ormanlık araziyi Hazine’ye devredecek.

Hazine de bu alanı üzerine konut ya da çok amaçlı tesis inşa edilmesi için dilediği kişi ya da şirketlere satacak..

İsterse de dernek ve vakıflara hibe edecek.

Orman yağması’ olarak yorumlanan ve Orman Kanunu’na eklenecek yeni madde, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı’nın orman olarak korunmasında yarar görmediği, tarım alanına dönüştürülmesinin de mümkün olmadığı yerler ile üzerinde yerleşim bulunan ‘taşlık, kayalık, verimsiz ve orman vasfı taşımayan alanlar’ orman sınırından çıkarılarak Hazine’ye devri yapılarak, imara açılmasının önündeki engeller kaldırılacak..

Orman yağması Antalya’yı çok yakından ilgilendiriyor..

Çünkü Antalya, orman varlığı bakımından Türkiye’nin en zengin bölgesi.

Rantçıların favorisi olan Antalya, en önemli doğal varlığı olan ormanlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalacak..

Çünkü Meclis’te akşam sabah görüşülmesine başlanacak ve büyük bir olasılıkla AKP’nin parmak üstünlüğü ile kabul edilecek madde ile Antalya bölgesinde nerelerin orman dışına çıkarılacağına Bakanlar Kurulu karar verecek..

Dahası ormanlık alanlar özel sektöre kiralanabilecek..

Özel sektör özel orman alanları  kurabileceği gibi, tesis kurabileceği gibi, orman ürünlerinin satışını da yapabilecek..

Bu kararda rantçıların ve de yandaş şirketlerin belirleyici olacağını söylemek sanırım kahinlik olmaz..

Düzenlemede bir de oyalama maddesi var..

Hükümet, Hazine’ye devredilen ormanlık alana karşılık herhangi bir alandaki en az 2 katı büyüklüğündeki boy alanı(elbette bulunursa, varsa)orman yapması için Orman Genel Müdürlüğü’ne verecek..

Bu madde kamuoyundan gelecek tepkilere karşı bir kalkan olarak düzenlemeye ekleniyor..

Böylece Antalya’nın inşaat mezarlığına dönüşmesindeki önemli adımlar birisi de atılmış olacak..

Antalya’yı inşaat mezarlığına dönüştürecek girişimler aslında çoktan başladı.

Halen planlama süreci devam eden Kırcami’de tam bin 500 hektar alan imara açılacak..

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak lanse edilen, ancak en sancılı dönüşüm olacağı yönündeki sinyallerin arttığı Kepezaltı-Santral bölgesinde 132 hektar alan imara açıldı,yapılaşma olanca hızıyla devam ediyor..

İlk aşamada 11 bin konut yapılacağı belirtilmesine rağmen bu rakam önce 11 bine, sonra 13 bin 500, en son olarak da 19 bin konuta yükseltilmiş durumda..

Boğaçayı Muhasara bölgesinde 400 hektar alan imar planı değişikliği ile yapılaşma açıldı..

Kepez’de 19 mahalleyi kapsayan ve Gülveren Mahallesi’nde startı verilen kentsel dönüşüm projesi ile de 2 bin hektar alan inşaata açılıyor..

Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Kentsel Yenileme Alanı’ ilan edilen, Antalya’nın en eski yerleşim bölgelerinden  Balbey Mahallesi’nde sıkıntılı bir süreç yaşanıyor..

Balbey’de Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen  Kentsel Yenileme Projesi çalışmaları bölge halkı ve sivil toplum tarafından kaygıyla izleniyor..

İçinde yaşayanlar farkına varamaz olsa da Antalya, son yıllarda ‘beton kent’ oldu..

İklimi değişti, sıkıntıları arttı, ‘huzurlu kent’ unvanını çoktan yitirdi.

İmara açılan yeni alanlar ile birlikte nefes almanın güç olduğu, sevimsiz bir kent haline gelme olasılığı da iyice güçlenecek.