ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna ve İsrail'e yönelik uzun süredir beklenen milyonlarca dolarlık askeri yardımı bu hafta oylamaya sunmaya hazırlanıyor.

Rusya'da Yaşayan Ukraynalı Model Rus Kadınlarına Ucube Dediği İçin Para Cezasına Çarptırıldı Rusya'da Yaşayan Ukraynalı Model Rus Kadınlarına Ucube Dediği İçin Para Cezasına Çarptırıldı

Her iki tasarının da Kongre'deki güçlü muhalifleri, bu kararın alınmasını engellemeye çalışıyor ve iki partili meclisin bu engelleri aşması zorlu bir süreci beraberinde getiriyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, meseleyi oylamaya sunmaya kararlı olduğunu, bu kararın bile iktidarını tehlikeye atabileceğini belirtti. Oylamanın sonucu, Kiev tarafından da büyük bir dikkatle takip ediliyor.

Yardım Paketinin İçeriği

Meclis, bugün son kararı oylayacak ve Senato'nun da paketi bu hafta sonu onaylaması bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, paketi kanun olarak imzalamayı taahhüt etti. Johnson'ın dış yardım önerisi, Ukrayna'ya 60.8 milyar dolar, İsrail'e 26.4 milyar dolar ve Hint-Pasifik bölgesi dahil olmak üzere Tayvan'a 8.1 milyar dolarlık yardımı içeriyor. Meclis, her bir bileşeni ayrı ayrı oylayacak, bu da bazı bileşenlerin onaylanması ve diğerlerinin reddedilmesi olasılığını artırıyor. Meclis Başkanı ayrıca, Çinli ByteDance şirketinin TikTok sosyal medya uygulamasını satmasını, dondurulmuş Rus varlıklarının satışına izin verilmesini ve Rusya, İran ve Çin'e yeni yaptırımlar uygulanmasını içeren dördüncü bir yasayı da oylamaya sunacak.

Göçmenlik reformu tasarısı sunmayı taahhüt etti

Kabul edilen tasarılar birleştirilerek tek bir yasa haline getirilecek ve Başkan'ın masasına ulaşmadan önce Senato tarafından bir bütün olarak onaylanması gerekecek.

Johnson, yardım paketine destek kazanmak için muhafazakar Cumhuriyetçilerin tercih ettiği hükümleri içeren bir göçmenlik reformu tasarısı sunmayı taahhüt etti.

Ancak, Washington Post'un haberine göre, sınır reformunun kabul edilme olasılığı düşük görünüyor, çünkü Temsilciler Meclisi'nde üçte iki çoğunluk gerektiriyor.

Ukraynalıların 2024 yılı sonuna kadar savaşta kaybetme riski çok gerçek

Biden yönetimi yetkilileri, Ukrayna'daki durumun ciddiyetini vurguluyor. Ülkenin ordusu, mühimmat eksikliğiyle karşı karşıya.CIA Direktörü William Burns, Perşembe günü yaptığı bir konuşmada, "Ukraynalıların 2024 yılı sonuna kadar savaşta kaybetme riski çok gerçek" dedi.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal, BBC'ye yaptığı açıklamada, ülkesinin acilen yeni bir desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti ve Amerikan yardımı olmadan Ukrayna'nın zor durumda kalacağı uyarısında bulundu.

İsrail'in durumu Ukrayna'dan farklı olsa da, Biden geçen hafta İran'a karşı mücadelede ülkenin hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Paketin meclisten geçip geçmeyeceği belirsizliğini koruyor, ancak Demokratlar ve yardım yanlısı Cumhuriyetçilerin oluşturduğu koalisyonun büyük bir çoğunluğunun paketi desteklediği göz önüne alındığında, kabul edilme olasılığı yüksek görünüyor.

Kaynak: Kardelen Özdemir